mgr Julia Dobosz
31 Maj

Cukier brązowy – HIT czy KIT? 🍬🤔

Cukier brązowy to w większości przypadków zwykły cukier rafinowany, do którego dodano odrobinę melasy lub karmelu, żeby nadać mu brązowy kolor i delikatny karmelowy posmak. 

 Wartość odżywcza? Prawie identyczna jak w cukrze białym- znikoma.

 Kalorie? Równie wysokie- ok. 400 kcal/100 g.

 Korzyści zdrowotne? Żadne.

Nie daj się nabrać na kolor – cukier to cukier, niezależnie od barwy.

Brązowy nie oznacza zdrowszy! 

Czy to znaczy, że trzeba go całkowicie unikać? Nie!

Ale nie warto traktować go jako lepszej alternatywy – bo pod względem kaloryczności i wartości odżywczej niczym istotnym nie różni się od białego.

 Wybieraj świadomie! 

Brzmi zdrowiej? Wygląda „naturalniej”? A może kojarzy Ci się z lepszym wyborem niż zwykły biały cukier?

Niestety… to często tylko marketingowa iluzja. 

Twój komentarz




POKAŻ